Părul este ca și pielea. Ceea ce are nevoie cu adevărat depinde în principal de tipul său. Cu toate acestea, există lucruri pe care nici părul și nici scalpul nu le plac indiferent și alte lucruri pentru care părul tău îți va mulțumi în schimb. Bineînțeles că vor exista și celebrele zile „fără” păr, dar cu îngrijirea potrivită, zilele cu părul perfect le vor depăși pe cele în care acesta este de neîmblânzit. Înainte de a ne îndrepta atenția asupra a ceea ce este mai bun sau mai rău pentru părul nostru, să aruncăm însă o privire asupra structurii părului.
Părul – structura părului
Părul este format din tulpină și rădăcină. Ceea ce numim păr este firul, partea vizibilă. Aceasta este formată din trei straturi: cuticulă, cortex și măduvă.
Stratul cel mai exterior, cuticula, este format din celule moarte. Părul sănătos, cu o cuticulă intactă, strălucește în lumină, deoarece solzii de cheratină sunt netezi. Dacă, pe de altă parte, cuticula este aspră, părul are un aspect tern, se încurcă rapid și vârfurile despicate sunt adesea vizibile.
Cea mai mare parte a părului, cel de-al doilea strat (cortexul) este format din fibre subțiri de cheratină. Un fel de mastic leagă fibrele, menținându-le elastice și rezistente. Acest strat joacă un rol esențial în cazul tratamentelor chimice, cum ar fi decolorarea sau permanentarea. În interior se află măduva, numită și canalul medular, care, totuși, nu joacă un rol decisiv în îngrijirea părului.
Îngrijirea propriului păr este un gest recomandabil de iubire de sine, deoarece, odată ce cuticula este deteriorată, produsele împotriva vârfurilor despicate nu profită decât solzilor de cheratină deschiși până la următoarea spălare a părului. Singurul lucru de făcut în acest moment împotriva vârfurilor despicate este să mergeți la coafor. Cu ajutorul sfaturilor noastre puteți preveni cu ușurință uscăciunea și vârfurile despicate.
Îngrijirea părului – sfatul 1: spălați-vă bine părul
Spălarea părului pentru multe persoane face parte din rutina zilnică. Dar cât de des ar trebui să vă spălați părul? De obicei, este suficient să îl speli la fiecare două sau trei zile, mai ales dacă scalpul și părul tău sunt foarte uscate. Dacă, pe de altă parte, aveți un scalp care devine rapid gras și vă simțiți confortabil doar cu un păr proaspăt spălat și moale, îl puteți spăla în fiecare zi, dar cu un șampon blând.
Sebumul produs de glanda sebacee a scalpului îndeplinește o funcție importantă: îmbracă pielea ca o peliculă protectoare delicată, împiedicând astfel pătrunderea agenților patogeni și a substanțelor nocive și menținând atât scalpul, cât și părul suplu. Spălarea prea frecventă a părului cu șampoane care conțin tensioactivi foarte degresanți sau alte ingrediente potențial iritante, cum ar fi parfumurile sau conservanții chimici, poate deteriora pelicula protectoare delicată și dezechilibra și mai mult scalpul.
Un produs delicat cu părul și scalpul este șamponul nostru, care este fabricat cu agenți tensioactivi blânzi, pe bază de zahăr și nu conține parfum. Datorită sucul de 40% de aloe vera organică, acesta oferă părului și scalpului o hidratare intensă și profundă. Șamponul nostru solid conține, de asemenea, nu numai surfactanți blânzi din nucă de cocos, ci și uleiuri vegetale care hrănesc părul și aloe vera care relaxează scalpul. Ambele șampoane sunt atât de blânde și bine tolerate de scalp încât pot fi folosite zilnic fără risc de iritații.
Iată cum să aplicați corect șamponul:
Întindeți șamponul în palma mâinilor și aplicați-l pe cap. Masați-l ușor pe scalp prin mișcări circulare. Masajul delicat curăță linia părului și scalpul unde, în același timp, este stimulată microcirculația. În acest fel, celulele primesc mai multă hrană și oxigen. Încercați întotdeauna să masați în direcția de creștere a părului pentru a nu irita inutil cuticula. De regulă, trebuie să aplicați șampon doar pe scalp. Lungimile și vârfurile părului sunt suficient de bine curățate prin clătire. Cu toate acestea, dacă v-ați înmuiat în noroi, ați participat la Festivalul Holi sau ați lăsat peste noapte un tratament cu ulei pe păr, va trebui, în mod natural, să șamponați și lungimile și vârfurile. Evitați apa prea caldă, care degresează pielea și face ca părul să se umfle, preferând în schimb apa călduță, care va fi benefică nu numai pentru părul dumneavoastră, ci și pentru facturile dumneavoastră și pentru mediu. un păr sănătos, cu o cuticulă intactă, strălucește în lumină, deoarece solzii de cheratină sunt netezi. Dacă, pe de altă parte, cuticula este aspră, părul are un aspect tern, se încurcă rapid și vârfurile despicate sunt adesea vizibile.
Cea mai mare parte a părului, cel de-al doilea strat (cortexul) este format din fibre subțiri de cheratină. Un fel de mastic leagă fibrele, menținându-le elastice și rezistente. Acest strat joacă un rol esențial în cazul tratamentelor chimice, cum ar fi decolorarea sau permanentarea. În interior se află măduva, numită și canalul medular, care, totuși, nu joacă un rol decisiv în îngrijirea părului.
Îngrijirea propriului păr este un gest recomandabil de iubire de sine, deoarece, odată ce cuticula este deteriorată, produsele împotriva vârfurilor despicate nu profită decât solzilor de cheratină deschiși până la următoarea spălare a părului. Singurul lucru de făcut în acest moment împotriva vârfurilor despicate este să mergeți la coafor. Cu ajutorul sfaturilor noastre puteți preveni cu ușurință uscăciunea și vârfurile despicate.
Îngrijirea părului – sfatul 3: folosiți balsam pentru un păr sănătos
Pentru și mai multă strălucire și catifelare, finalizează prin aplicarea balsamului. Valoarea ușor acidă a pH-ului închide cuticula. Ingredientele active hrănitoare ale balsamului nostru solid și ecologic, cum ar fi uleiul de cocos organic și untul de shea organic, hrănesc părul și îl fac mătăsos și moale. În plus, balsamul conține, de asemenea, o ceară pe bază de plante care protejează părul până la vârfuri, făcându-l mai puțin predispus la vârfuri despicate și uscăciune.
În cazul în care scalpul este uscat și aveți părul gros sau foarte creț, puteți aplica balsamul și la rădăcini. Pentru părul subțire, vă recomandăm o aplicare doar pe lungimi și vârfuri. Clătiți apoi cu apă călduță.
Părul vopsit sau decolorat este deosebit de sensibil, deoarece tratamentul chimic slăbește cuticula. Prin urmare, astfel de păr trebuie tratat întotdeauna cu balsam după spălare și hrănit în mod regulat cu o mască vegetală. În acest sens, și dumneavoastră puteți face cu ușurință o mască de păr acasă, cu doar câteva ingrediente.
Mască de păr vegană DIY:
Adăugați puțin ulei de migdale bio într-un bol (puțin dacă aveți părul subțire).
Pasează o banană organică
Adăugați puțin lapte de cocos organic
Amestecați ingredientele și aplicați-le pe părul uscat cu un prosop. Dacă aveți un scalp foarte uscat și cu mâncărimi, puteți aplica tratamentul și la rădăcini și masați. Lăsați să acționeze timp de aproximativ 20 de minute, de preferință sub o cască de duș sau un turban de burete. Datorită căldurii, tratamentul este absorbit mai mult de păr. Clătiți bine și voila!
Îngrijirea părului – sfat 4: produse pentru un păr sănătos
La fel ca și îngrijirea pielii, îngrijirea părului ar trebui să fie adaptată nevoilor individuale. Este posibil să supraîncărcați părul cu îngrijire? Da! Părul poate fi într-adevăr îngreunat de produse de îngrijire prea bogate. Iată un scurt rezumat al tipurilor de păr și scalp cu produsele de îngrijire respective.
Sfaturi pentru părul cu un scalp uscat sau cu mâncărimi
Folosiți un șampon blând cu uleiuri hrănitoare, cum ar fi șamponul nostru solid.
Spălați părul cu apă călduță.
Tamponați ușor, nu frecați.
Dacă este posibil, lăsați părul să se usuce la aer.
Gelul sau spray-ul cu aloe vera calmează scalpul iritat și îl hidratează intens.
Apa de trandafiri ajută scalpul să-și recapete echilibrul, hidratându-l. Potrivită și pentru părul subțire.
Aplicați seara puțin ulei de migdale sau de argan pe zonele uscate și lăsați să acționeze peste noapte. Dacă este necesar, masați seara întregul scalp cu un ulei vegetal pur și lăsați să acționeze.
Sfaturi pentru părul cu scalp gras
Folosiți produse de îngrijire a părului ușoare, cum ar fi șamponul nostru.
Aplicați întotdeauna balsam doar pe lungimi și vârfuri.
Apa de trandafiri poate echilibra activitatea glandelor sebacee – pulverizați pe scalp după ce spălați părul.
Între spălări, un șampon uscat vă poate reîmprospăta părul.
Sfaturi pentru părul cu vârfuri uscate
Folosiți întotdeauna un balsam.
Pentru părul fin, aplicați apă de trandafiri sau spray cu aloe vera pe lungimi și vârfuri.
Pentru părul puternic, creț sau creț, frecați puțin ulei de migdale sau de argan controlat, cultivat organic, în palma mâinilor și masați-l pe vârfuri.
După spălare, usucă-ți părul doar ușor la rădăcini, apoi lasă-l să se usuce la aer.
Protejați-vă părul de razele UV, de clor și de apa sărată. Aplicați puțin ulei de migdale sau de argan pe vârfuri înainte de a merge la plajă sau la piscină.
Sfaturi pentru părul creț
Părul creț adoră uleiurile hrănitoare și hidratarea. După ce vă spălați părul și atunci când este necesar, stropiți puțin ulei de argan sau de migdale pe lungimi.
Tratați părul fin, ondulat sau creț cu o cremă hidratantă ușoară, cum ar fi spray-ul cu aloe vera.
Nu periați niciodată buclele; este mai bine să le pieptănați doar cu degetele.
Folosiți șampon doar atunci când este necesar. Pentru părul foarte uscat, chiar și doar apă și balsam între spălări este suficient.
Rutine pentru părul fin
Părul fin se aglomerează rapid și este deosebit de sensibil la stimulii mecanici și la influențele mediului înconjurător. Pentru a fi proaspăt și aerisit, are nevoie de produse care nu îl încarcă, dar îi furnizează multă hidratare.
De aceea, folosiți un șampon blând… Pe părul foarte fin, aplicați doar o cantitate mică de balsam pe vârfuri.
Ca o alternativă la balsam sau dacă este necesar, pulverizați puțin spray cu aloe vera.
Șamponul uscat sau pudra conferă părului mai multă manevrabilitate și volum și previne încărunțirea rapidă.
Periați cu grijă de la vârfuri spre rădăcini pentru a evita ruperea părului.
Sfaturi pentru părul cu vârfuri despicate și predispus la rupere
Pentru a preveni ca vârfurile despicate să se reformeze spălare după spălare, este important să preveniți ruperea părului prin intermediul unei îngrijiri intensive și specifice. În cazul în care cuticula este grav deteriorată, vor apărea vârfurile despicate. Pentru a preveni ca părul să se rupă și mai mult, se sugerează să tăiați vârfurile în mod regulat, să nu uscați niciodată părul prin frecare, ci întotdeauna doar să îl tamponați ușor. Dacă în prezent vă lăsați părul să crească, vârfurile se lovesc adesea de umeri și se rup. Pentru a le proteja în timpul fazei de tranziție, ai putea folosi o bandă de păr moale și să le înfășori într-un coc moale.
Tratează-le în mod regulat cu puțin ulei pentru a le menține netede.
Sfaturi pentru părul cu mătreață
Există mătreață uscată și mătreață uleioasă. În timp ce mătreața grasă sau un scalp foarte iritat ar trebui să fie examinat de un dermatolog, mătreața uscată este adesea cauzată de produse greșite sau de anumite obiceiuri greșite. Cu toate acestea, mătreața poate crește, de asemenea, în timpul fazelor hormonale sau de stres. Exercițiile de relaxare sau petrecerea timpului în natură vă pot ajuta să atingeți mai repede echilibrul. În plus, puteți adăuga propriul program de înfrumusețare: un șampon blând sau, dacă este necesar, produse speciale pentru îngrijirea părului cu mătreață.
Spălați-vă părul cu apă călduță.
Tratați-vă scalpul cu gelul nostru calmant și hidratant de aloe vera sau cu spray-ul de aloe vera.
Acordați atenție unei alimentații sănătoase, echilibrate, cu acizi grași omega-3 de înaltă calitate (de exemplu, ulei de in).
Îngrijirea părului – sfatul 5: instrumente de îngrijire a părului de înaltă calitate
Uneltele mecanice iritante, cum ar fi perii sau pieptenele cu margini ascuțite, pot răni cuticula. Folosiți numai produse de înaltă calitate, cu margini rotunjite, de preferință fabricate din materiale durabile pentru a proteja mediul înconjurător.
Un prosop din microfibră absoarbe rapid umezeala, deoarece materialul este foarte absorbant. Cu toate acestea, cei care urmează un stil de viață sustenabil vor fi probabil deranjați de materialul mai puțin ecologic, precum poliesterul sau nailonul din care sunt fabricate prosoapele. Atunci când aceste materiale sintetice sunt spălate, fibrele mai fine se dizolvă și ajung în apele reziduale, iar de acolo intră de obicei în cursurile de apă sub formă de microplastice, deoarece nici măcar cele mai moderne sisteme de filtrare nu le pot reține. Un prosop prietenos cu pielea, fabricat din bumbac organic fin, funcționează la fel de bine și este cea mai sustenabilă soluție.
Concluzie – Cum să ai un păr sănătos
Foarte puține persoane se laudă cu un păr frumos și sănătos, așa cum arată unele reclame. În schimb, părul tău are probabil propria frumusețe naturală care îl face unic. Adesea, culoarea părului nostru se armonizează perfect cu tonul pielii și culoarea ochilor. Cu ajutorul sfaturilor noastre de îngrijire sănătoasă a părului puteți să vă susțineți frumos părul și să vă crească părul visurilor dumneavoastră, personalizându-l – și totul fără ingrediente chimice care vă irită pielea sau poluează mediul înconjurător.
Tăierea regulată a vârfurilor trebuie făcută la nevoie – Pentru majoritatea femeilor cu părul lung, vârfurile trebuie tăiate la fiecare șase-opt săptămâni sau cam așa ceva. Cu o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, ai grijă de părul tău din interior, deoarece, la fel ca și pielea ta, starea părului și a scalpului sunt strâns legate de stilul tău de viață personal. Administrarea de suplimente precum biotina sau acidul silicic poate avea, de asemenea, un efect pozitiv. Vă doresc distracție și succes, inclusiv cu părul dumneavoastră!